LUNA NOUĂ ÎN CAPRICORN, 13 IANUARIE 2021, ORA 7:00

LUNA NOUĂ ÎN CAPRICORN, 13 IANUARIE 2021, ORA 7:00

Articol de Corina Chelaru

“Toate câte vezi sunt gata, gata să se schimbe şi nu vor mai fi.

Tot ce există este într-un fel sămânţa lucrului care va fi din el.”

(Marcus Aurelius)

Roata Timpului s-a mai învârtit încă o dată şi, dacă acum un an conjuncţia Soare-Pluto-Saturn dădea startul zborului “deasupra unui cuib de cuci”, aşa cum s-a dovedit a fi anul 2020, alături de o Lună Plină conjunctă cu Nodul Nord, acum îşi duce la capăt mişcarea tot în Capricorn. Se întoarce să împlinească un ciclu al transformării, pe care l-am resimţit toţi în cele mai neaşteptate moduri şi care  ne-a zdruncinat bine temeliile – că doar Capricornul se ocupă şi de structură, de stabilitate şi de reguli. Şi cum România are casa a XII-a în Capricorn, tare mi-e că nu ne-am dat doar aşa în “roată” să ne mai scuturăm de praf, ci ne-am învârtit ceva mai temeinic, de-o schimbare de destin, de-o “cotitură” karmică mai strânsă….Ȋncă ameţiţi, abia după această Lună Nouă vom începe să ne dezmeticim şi să zărim cam care este noul peisaj al vieţii noastre.

Prima Lună Nouă din acest an se formează pe 13 ianuarie, la ora 7, pe gradul 23 din Capricorn, în conjuncţie cu Pluto, care e instalat confortabil acolo până prin 2024. Pentru România toate acestea sunt într-o casă în care energiile de fundal numai “uşurele” nu-s – un praf de energie neptuniană, care vine de la guvernatorul tradiţional al casei a XII-a, cât să pună niscaiva perdele de fum pe gene şi oareşicare resturi de la energia saturniană care a făcut instrucţie cu noi tot anul 2020, impunându-ne restricţii, trecându-ne prin teste şi evaluări. Amprenta o dă însă “marele exorcizator”, Pluto, care caută temerile noastre cele mai ascunse, spre a le scoate la lumină, a le arde şi a le transforma în energie transformatoare. Aşezat în coasta Soarelui şi a Lunii, ne sporeşte capacitatea de investigare profundă a secretelor, a comportamentelor distructive, a obsesiilor şi a dependenţelor , a tot ce am acumulat toxic şi periculos în acest an care a trecut. Şi nu în ultimul rând poate scoate la lumină lupte de putere sau comploturi, duşmani ascunşi, nebănuiţi. 

Pentru România, folosirea înţeleaptă a acestei energii, tăria de a scoate la suprafaţă şi de a vindeca temerile noastre ca popor, fricile noastre ancestrale – de “tătuci” atotştiutori, de reguli şi de bice ridicate autoritar cu pretenţii legale, neîncrederea în capacitatea noastră de a ne gestiona viaţa fără îndrumările unui sistem şi ale Statului, ne pot aduce un dar frumos, cu care să pornim pe un drum nou. Ȋn harta natală a României, la acelaşi grad pe care se petrece Luna Nouă se află Punctul Norocului (Pars Fortunae), punct virtual care desemnează modul în care percepem şi ne raportăm la ideea de şansă, de noroc, ca izvor al abundenţei (o percepţie pozitivă, va avea şi putere de manifestare, de exemplu). Ceea ce văd eu deosebit în acest moment de Lună Nouă este chiar şansa de a identifica un nou traseu de evoluţie, în care posibilităţile de fructificare sunt infinite, depinzând doar de puterea noastră de alchimizare a suferinţelor. Acel “norocul şi-l mai face şi omul”, dacă a trecut prin furcile caudine ale Capricornului cu bine – dacă a învăţat să construiască, nu să improvizeze, să dureze, nu să meargă la nimereală, să structureze şi să facă toate acestea cu (auto)disciplină şi cu constanţă, are puterea de a revărsa daruri frumoase asupra noastră.

De altfel, deloc întâmplător, data la care se formează acest fenomen este 13.01.2021 – adunarea fadică dându-ne şi vibraţia zilei: 1 din 10. Puterea de creaţie, capacitatea de a deschide un orizont nou, forţa manifestării, de a trece de la potenţial la realitate, combinate cu vibraţia 7 a orei la care se produce pentru noi Luna Nouă vorbesc despre şansa de a alege înţelept o nouă cale. După ce am murit şi renăscut precum Pasărea Phoenix, din cenuşile amare ale acestui an-creuzet, avem dreptul să deschidem cufărul numit “Punctul Norocului”, ale cărui chei ni le dă cu mare zgârcenie Saturn, guvernatorul Capricornului. Dacă am învăţat să ne asumăm responsabilitatea pentru propria viaţă, dacă am încetat să credem că altcineva trage de sforile noastre ca de ale unei marionete şi am încetat să vedem în evenimentele exterioare sursa suferinţei noastre, dacă am învăţat răbdarea, perseverenţa, dacă am învăţat că norocul nu este o întâmplare, ci înţelepciunea şi agilitatea de a vedea şi profita de oportunităţile vieţii, atunci această Lună Nouă ne dă o cheie preţioasă pentru a deschide uşa unei noi ere din viaţa noastră! Să nu uităm că Ascendentul României este în Vărsător, care tocmai ce a primit impulsuri majore de la conjuncţia Jupiter – Saturn – Mercur, adică un fel de steag fluturat înaintea decolării. 

De altfel fundalul pe care loc prima Lună Nouă a anului este constituit de planetele aflate în Vărsător (trei, Doamne, şi toţi trei! – Jupiter, Saturn şi Mercur) care formează aspecte tensionate cu Uranus din Taur, încă flancat de Marte şi de Lilith: 

  • Careul dintre Marte şi Saturn ne poate da dorinţe puternice, avânt de a întreprinde ceva nou, avânt care se va lovi însă de obstacole, de aceea cel mai prudent ar fi să ne concentrăm pe ceea ce avem în curs de derulare, pe ceea ce am iniţiat deja şi să încercăm să ducem la bun sfârşit. Punem intenţii, ca la orice Lună Nouă, însă ne reamintim că nu putem să iniţiem cu succes nimic până nu terminăm ceea ce este deja început. De aici pot veni şi sentimente de frustrare sau de inhibiţie.
  • Jupiter în cuadratură cu Uranus este generator de posibile schimbări bruşte, de evenimente imprevizibile cu o mare capacitate perturbatoare. Sensibilitatea noastră interioară creşte, ne putem trezi că ne cuprinde dorinţa de a epata cu orice preţ, că facem extravaganţe, că ne surprindem chiar şi pe noi înşine! Tot acest aspect dă şi o mare dorinţă de a ne elibera de restricţii, care poate duce la turbulenţe, căci aceste restricţii persistă încă sub forma careului Marte-Saturn. Şi cum Uranus îl are de puţin timp alături şi pe Marte, ne putem aştepta şi la fenomene meteo extreme, intense, dar de scurtă durată.
  • Mercur este şi el în cuadratură cu Uranus, insuflându-ne acel sentiment că timpul aleargă prea repede, că suntem mereu în întârziere, că ceva important tocmai ne-a scăpat, dar şi dăruindu-ne capacitatea de a vedea lucrurile din unghiuri inedite, de a fi străfulgeraţi de idei originale sau de percepţii creative. Totuşi, aceste idei e bine să le punem pe hârtie sau să le păstrăm pentru a le creşte ceva mai târziu, când orizontul nostru se va mai lumina şi însenina.

Chiar dacă Luna, care guvernează emoţiile noastre, îşi începe creşterea în semnul rece şi sobru al Capricornului, vegheată cu seriozitate de atâtea cuadraturi şi aspecte tensionate, totuşi, undeva, dincolo de…curcubeu, vorba cântecului (“Over the Rainbow”), mâna Destinului ne întinde darul unui frumos trigon al lui Venus cu Uranus, semn al renaşterii relaţiilor interumane sub semnul spontaneităţii, al eliberării de sub convenţii, al libertăţii şi autenticităţii. Unora le poate aduce o nouă relaţie de iubire, pe nepusă masă sau care le contrazice idealul amoros, altora, aflaţi deja în relaţie, le poate da impulsul de a reformula metodele de a îşi oferi plăcerea în cuplu. Şi banii noştri pot veni de unde nu ne aşteptăm, iar bucuriile noastre artistice pot veni şi ele din te miri ce, care altădată poate nici nu ne-ar fi emoţionat.

Şi ca o ultimă tuşă de fard peste portretul acestei Luni Noi, nu mă pot abţine să nu remarc că ea se petrece pe gradul 23 din Capricorn, 2 şi 3 alcătuind cu vibraţiile lor aura expansivă şi înnoitoare a lui 5, cel care reprezintă şi esenţa anului 2021, ca încă un îndemn de la Univers de a ne elibera de îndoielile perpetue care ne blochează alegerile şi de emoţionalitatea care ne-a copleşit în 2020 (numărul 2), căutând cunoaşterea lui 3 astfel încât să ieşim din tipare, din reguli, din dogme, din prejudecăţi şi să ne (re)conectăm după alte principii, după afinităţi, idealuri şi valori, aşa cum cere era nouă a Vărsătorului.

Să ne fie cu lumina unor începuturi magice şi rodnice vraja acestei Luni Noi! 

prof. dr. Corina Chelaru
formator, consilier de dezvoltare personala, specialist in fizionomie, analiza si evaluare comportamentala
corachelaru@yahoo.fr