POVEŞTI SUB CLAR DE LUNĂ (PRIMA DIN AN PLINĂ)

POVEŞTI SUB CLAR DE LUNĂ (PRIMA DIN AN PLINĂ)

Articol de Corina Chelaru

„Iubeai o fată de zăpadă

Şi numele-i scriai mereu

pe-un pentagon, pe-un minereu,

pe cărţi demult uitate-n ladă.

Eu, pe pupitrul din liceu,

schimbam compasul meu în spadă

Şi rătăceam în cruciadă cu

Richard- Inimă de Leu.” 

(Radu Gyr – “Richard – Inimă de Leu”)

E plină, rotundă toată, lucitoare ca un ban de aur şi e în Leu! Aşa cum îi stă bine unei dive – e prima din anul acesta şi aspectată toată de reflectoarele astrale care ne-o luminează pe scena Cerului de început de an. Ea, Luna Plină de azi, 28 ianuarie, care va creşte la întreaga ei putere la ora 21:16, oglindindu-se cu cei trei Crai din Vărsător: Soarele, Jupiter şi Saturn, pe care îi înfruntă faţă în faţă prin opoziţie şi uitându-se cam ţeapănă la Marte şi Uranus, cu care face careu. Şi ca să înţelegem deplin că avem de-a face cu o vedetă, vibraţia lui 28.01.2021 include o zi de 28 (suma 1), a primei luni (ianuarie), vibraţie a individualităţii şi a unicităţii. Totuşi, Leul e regele, cel care domneşte cu înţelepciune şi oricât ar străluci nu îşi pierde firea şi direcţia, aşa că întreaga zi stă sub semnul lui 7 (2+8+1+2+0+2+1) – număr al trăirii plenare, al măiestriei spirituale şi  al cunoaşterii înalte.

Asociem instinctiv Leul cu strălucirea şi curajul (“e curajos ca un leu”), cu bucuria de viaţă şi cu puterea (“partea leului”), dar şi cu generozitatea şi cu îndârjirea de a ocupa primul loc pe scena vieţii (“se luptă ca un leu”), cu voinţa şi cu măreţia. Şi cu inima – o inimă mare, “o inimă de leu” şi cu tot ce încape în ea: iubirea, pasiunea, trăirea plenară de sine şi pentru sine. Şi aşa cum ne duc în poveşti cu domniţe şi cavaleri versurile lui Radu Gyr, tot astfel şi această Lună Plină ne va face să credem că putem câştiga orice luptă, va veni cu impulsivitate, cu dorinţa de a ne face văzuţi, plăcuţi, remarcaţi, cu nevoia de a fi în centrul atenţiei şi de a ne bucura de viaţă fără limite şi restricţii. Dorinţe şi nevoi care se pot materializa în forme mai plăcute sau nu, în funcţie de harta natală a fiecăruia şi de capacitatea de a gestiona “tabla de şah” astrală pe care ne-o pune în faţă Universul la acest moment.

Care sunt piesele care se înfruntă pe această tablă? Pe de-o parte Soarele, Jupiter şi Saturn aflate în conjuncţie în semnul Vărsătorului, o triadă a greilor în tranzit în casa a 5-a, unde Soarele e gazdă de felul lui, cărora le stă cu pieptul dezvelit în faţă Luna, cu toată cupa ei plină de emoţii şi de stări fluide şi amestecate, în casa 11-a, a prietenilor, care se pare că nu prea sunt pe lângă ea. Pe de altă parte, la jumătatea terenului, la egală distanţă de fiecare dintre combatanţi priveşte dintr-un unghi drept (din careu) alt trio răscolitor: Marte care o ţine în braţe pe Lilith (nu se putea să scape sexoasa Lilith ocazia să sărute aşa războinic printr-o conjuncţie!) şi pe care îi veghează cu gânduri surprinzătoare Uranus, cel pus pe răscolit şi pe schimbări fără preaviz. 

Luna este cea care ne indică dorinţele cele mai intime, tipul de emoţionalitate, lucrurile care ne umplu sufletul şi de care avem nevoie pentru a rezista, ce ne hrăneşte şi ne încarcă pentru a ne simţi în siguranţă şi în confort, iar Soarele vorbeşte despre ceea ce ne evidenţiază, despre lucrurile prin care şi pentru care dorim să fim recunoscuţi, ce ne împinge să ne afirmăm în faţa celorlalţi. Raportul în care se află cei doi ne arată cât de hrănit sau nu este sufletul nostru, câtă exprimare de sine există şi cum se face ea şi mai ales ce grad de satisfacţie şi de împlinire resimţim. Luna mai reprezintă şi climatul familial – cum a fost el perceput în familia de origine şi cum este construit în familia personală.

Cum Luna Plină înseamnă opoziţie cu Soarele, iar tensiunea aceasta este sporită de energiile conjuncţiei Jupiter-Saturn se prea poate să ne trezim că dăm pe dinafară şi defulăm toate tensiunile acumulate (şi nu-s puţine după un an “de poveste” ca 2020!)  şi o vom face cu spectacol, cu leşinuri şi suspine teatrale, cu fâlfairi de gene şi ochi rostogoliţi, aşa cum îi place Leului, la scenă deschisă, de faţă cu toţi prietenii sau cunoscuţii sau în grupurile din care facem parte (Luna în casa 11). Şi dacă nu obţinem aplauzele sau consolările dorite (ceea ce e prea puţin probabil, dat fiind energia individualistă a Leului) putem continua cu conflicte în familie, cu discordii şi diferenţe de viziune, cu victimizări şi reproşuri deoarece ni se pare că doar noi tragem în direcţia bună, pe când ceilalţi nu fac nimic, căci asta aduce la masa mirilor Marte cel aprig şi rapid în acţiuni. Şi nu vine doar cu viteza şi impulsivitatea proprii, ci îl are la braţ pe Uranus, cu hachiţele şi toanele lui, cu care nu ştii niciodată pe ce picior dansezi, iar când zici că s-a terminat dansul, te ia la unul şi mai zglobiu şi sucit.  Şi fără aplauze Luna în Leu face depresie, căci are nevoie de admiratori, de apreciere, de atenţie, de confirmări şi de validări din partea celorlalţi şi nu oricum: la superlativ!

Bine, o să spuneţi, de fiţe şi figuri nu ducem lipsă şi de-astea ştim cu toţii să facem, unii natural, alţii cu puţină strădanie. Ceea ce ar trebui să ne amintim este că Luna are întotdeauna două feţe şi, dacă vrem să fim unici şi apreciaţi, e bine să curăţăm “the dark side of the Moon” (partea întunecată) şi să scoatem la lumină darurile şi harurile care ne fac într-adevăr unici, demni de apreciere şi ne pun în valoare.

Ce curăţăm?Ce scoatem la lumină?
– situaţiile toxice care ne îngrădesc libertatea individuală şi ne diminuează stima de sine;- inhibiţiile şi blocajele care ne marchează creativitatea;- tot ceea ce nu ne lasă să ne bucurăm de viaţă sincer şi spontan ca un copil;- convingerile limitative  (nu sunt suficient de bun, nu pot / nu e bine să ies în faţă şi să fiu văzut) care ţin de valoarea noastră personală;- frustrările şi limitările care ne împiedică să ne punem în valoare talentele şi darurile;- concepţiile restrictive în ceea ce priveşte dreptul la avea / merita ce este mai bun şi de a fi pe primul loc în viaţa noastră.– darurile şi talentele care ne fac să fim unici, să strălucim şi să ieşim în evidenţă din mulţime;- iubirea de sine şi stima faţă de tot ceea ce reprezentăm cu toate laturile noastre, fără să ne judecăm şi condamnăm;- generozitatea şi altruismul;- curajul de a lupta pentru propriile valori şi idealuri;- plăcerea de a ne înconjura de lucruri de bună calitate, de a ne da voie să ne dăruim ce e cel mai bun doar pentru propria plăcere;- copilul interior care ştie să se bucure fără limite şi spontan;- creativitatea şi autenticitatea.

Invitaţii de la petrecere care ar putea să ne dea bătăi de cap şi să aducă celebrul scandal de la spartul târgului sunt Marte şi Uranus, aflaţi în Taur. Nevoia noastră de libertate ar putea creşte precum cozonacul la căldură şi dorinţa de a rupe barierele şi restricţiile să devină de nestăvilit, ceea ce ar da naştere la reacţii impulsive, la certuri şi confruntări. Dacă nu ne controlăm şi ne lăsăm duşi de acest val (să nu uităm că Neptun din Peşti aspectează axa Nodurilor Lunare cu nori de ceaţă şi confuzie şi cu iluzii), pot erupe orgolii şi putem face gesturi sau spune lucruri pe care să le regretăm.  Mai ales în iubire şi în sectorul financiar ar fi bine să luăm aminte, căci Venus îl ia la dans pe Pluton tot astăzi, dând naştere unei conjuncţii. Putem resimţi pasiuni răscolitoare sau tendinţe manipulatoare, putem scoate fără să vrem la suprafaţă situaţii inconfortabile şi nesănătoase din relaţiile noastre, din intimitatea noastră sau din zona banilor sau a resurselor.

Cum să mutăm toate aceste piese de pe tabla de şah astrală astfel încât să avem cât mai multe şanse de victorie în această partidă făcută în lumina reflectoarelor? Cum să temperăm tendinţele de a dramatiza şi de a face crize în public? Conectându-ne la energia Vărsătorului şi accesând detaşarea sa emoţională, care nu e răceală, ci capacitate de a discerne dincolo de vălul confuziilor. Comunicarea clară, formularea precisă şi limpede a ideilor, sinceritatea sunt ingredientele secrete pentru a face din această perioadă un timp al înnoirii de sine, al regăsirii identităţii şi efervescenţei creatoare.  

Să avem curajul să ne creăm toţi povestea noastră în care să ne dăm voie să fim regi şi regine şi asemeni lui Richard – Inimă de Leu să luptăm cu toate temerile şi nesiguranţele noastre pentru a deveni unici şi nepreţuiţi! Să vă fie plină de iubire Luna şi …lunile ce vor urma!

prof. dr. Corina Chelaru
formator, consilier de dezvoltare personala, specialist in fizionomie, analiza si evaluare comportamentala
corachelaru@yahoo.fr