Ce este astrologia?

Ce este astrologia?

Articol de Roxana Pănoiu

Ce este astrologia?

Astrologia este o formă de cunoaștere și autocunoaștere în care omul este văzut dintr-o perspectivă holistică, în strânsă legătură cu mișcările planetelor și ale celorlalte corpuri cerești. Astrologia este considerată pseudoștiință de către oamenii de știință, numai că aria astrologiei depășește cu mult cadrul de cunoaștere științifică. Astrologia realizează niște conextiuni în planurile subtile care nu pot fi cuantificate și definite după standardele științifice. Despre astrologie putem spune că are un nivel de ramificare chiar mai extins decât cel al medicinei. Spre deosebire de alte domenii ale cunoașterii științfice, mișcările astrelor oferă un domeniu de studiu al lumii la un nivel aparent rupt de realitatea terestră. Pentru mulți, astrologia poate însemna o enigmă. Acest domeniu se confundă de multe ori chiar și cu ghicitoria. Nu are nici cea mai mică legătuă cu acea latură, deoarece astrologia stă mână în mână cu astronomia, matematica, filosofia. Fără aceste ancore, astrologia nu ar fi rezistat până în zilele noastre.

Latura practică a astrologiei constă în interpretarea astrogramei sau a hărții astrologice.

Ce este astrograma? Matricea cu care venim la naștere pe planeta Pământ, în care sunt foarte bine definite traseele pe care trebuie să le urmăm de-a lungul vieții. În această hartă vedem menirea noastră în planul fizic, vedem care este planul nostru divin, vedem care sunt talentele și darurile noastre, desigur putem vedea chiar și umbra noastră pe care trebuie să o aducem în lumină. Ne naștem într-o anumită zodie, asta înseamnă că Soarele se află la momentul nașterii noastre într-unul din cele 12 semne zodiacale. Datoria noastră este să învățăm să măiestrim această zodie, să-i scoatem la suprafață calitățile și să transformăm defectele în oportunități de creștere.

Pe lângă zodie, mai primim în dar și un Ascendent. Acesta este la fel de important ca și zodia noastră. Ascendentul înseamnă vitalitatea noastră, înfățișarea fizică și temperamentul, modul în care suntem percepuți din exterior, sănătatea și echilibrul emoțional pe care îl deținem. Ascendentul este vizibil mai mult în prima parte a vieții. Ca să aflăm Ascendentul avem nevoie de ora și locul nașterii.

Astrologia este un limbaj simbolic și o artă, în același timp. Ea este clasificată în mai multe ramuri: astrologia previzională, care se ocupă cu deslușirea evenimentelor care urmează să se întâmple; astrologia relațională, care se referă la legăturile dintre două persoane și poate aduce răspunsuri la posibilitatea evoluției lor și la întrebările pe marginea compatibilității; astrologia medicală, care studiază cauzele afecțiunilor și bolilor în astrogramă, precum și posibilele căi de tratament; astrologia vocațională, care identifică profesia, abilitățile, înclinațiile cele mai potrivite individului; astrologia karmică, prin care se revelează mesajul vieților anterioare; astrologia mudană, care interpretează horoscopul țărilor din punctul de vedere al evenimentelor sociale și politice. Însă cea mai importantă este astrologia natală. Ea ne aduce o claritate a propriei ființe, ne arată caracteristicile și predispozițiile cu care venim în această viață, ne scoate în evidență căile mai scurte și mai potrivite spre evoluția noastră. Prin interpretarea hărții natale ne conectăm la arborele nostru genealogic și ne valorificăm moștenirea primită de la părinți, bunici, străbuni, observând tiparele preluate de la ei, pe care le putem vindeca.

Tot ce trebuie să înțelegem dintr-o astfel de hartă este să învățăm să megem pe fluxul ei și să nu încercăm să fim altcineva decât suntem.

Sigur, nu toți avem acces la astfel de informații sau poate nu dorim să aflăm sau poate nu am găsit astrologul potrivit, dar cu siguranță, la un moment dat în viață, ajungem să ne punem întrebările: Cine sunt eu? Ce caut pe aici? Care este rolul meu în această viață?

Avem nevoie de confirmări, char dacă în adâncul sufletului nostru avem niște certitudini și niște luminițe aprinse. De aici își intră în rol astrologia. Oamenii apelează la această cunoaștere când se află într-un impas, când au o boală, când pierd ceva sau pe cineva, când au îndoieli, când nu se mai regăsesc în viața lor, când simt nevoia să se autodepășească, când vor să fie siguri să se află pe lina destinului lor.

De 5000 de ani oamenii se ghidează după înțelepciunea cosmică, primele referiri la astrologie au fost descoperite pe tăblițele cu scriere cuneiformă din Mesopotamia. Practic, astrologia este la fel de veche ca civilizația care ne-a făcut să fim cine suntem astăzi ca oameni pe această planetă. Prin astrologie, Omul a fost pus de la început în centrul Universului și i s-a dat statutul de Soare în propria viață.

Astrologia a cunoscut o fază maximă de răspândire în Antichitate, când a trecut din Grecia în Imperiul Roman, și a ajuns să fie folosită de numeroși împărați romani. După expansiunea creștinismului, astrologia a intrat în declin, după care și-a revenit în vremea Renașterii, după secolul al XIV-lea. Atunci, mișcarea sprirituală cunoscută drept epoca Umanismului a redescoperit valorile Antichității, așa că inclusiv astrologia și-a făcut din nou loc între disciplinele de studiu. Mai mult, astrologia era folosită cu mare încredere în medicină, abordarea vindecării fiind una holistică, pe toate planurile, omul fiind pus în relație cu tot ceea ce există în Unives, atât pe Pământ, cât și în Cer.

Legătura cu medicina este una dinte legăturile pierdute ale astrologiei, care tinde să se restabilească în prezent. Acum câteva secole, astrologia era disciplină de studiu în centrele universitare și se considera că niciun medic nu este complet dacă nu stăpânește misterele medicale ale astrologiei. O altă legătură uitată este cea dintre astrologie și religie sau teologie, în condițiile în care primii astrologi erau chiar preoții, care înregistrau mersul planetelor ca pe mesaje transmise de Dumnezeu oamenilor.

Astrologia este prezentă de la începutul evoluției omului și va fi în continuare pentru a ne ajuta să reconstuim trecutul ca să putem anticipa viitorul. Astrologia este o călăuză care ține în viață memoria colectivă și care ne aduce permanent aminte cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Dacă la începuturile sale, astrologia era folosită pentru predicții generale și pentru deciziile politice ale conducătorilor, astăzi ea este folosită ca instrument de dezvoltare personală. Prin redescoperirea astrologiei în secolul XX, Omul a ajuns să fie din nou în centrul vieții sale. Ca orice domeniu de activitate, astrologia evoluează la rândul său, iar în ultimele decenii a făcut un salt spectaculos. Abordarea vieții pe baza opoziției dintre bine și rău a făcut loc în astrologie abordării transpersonale. Evenimentele sau trăsăturile de personalitate sunt puse în contextul evoluției.

Astrologia nu dă verdicte, ci face lumină, aduce revelații și conștientizări.

Doar acelora care sunt pregătiți să-și depășească limitele propriei minți și prejudecățile în care au fost educați. Astrologia accesează o cunoaștere de dincolo, de dincolo de minte, de dincolo de planul fizic, de dincolo de această planetă. Limita astrologiei este doar infinitul.

Roxana Pănoiu este astrolog, asistent medical generalist cu experiență în paleație și oncologie (pacienți aflați în faze terminale), studentă la Psihologie, colaborator la revista Taifasuri.

roxana.v.panoiu@gmail.com, 0762436613