Zâne bune, Zâne rele

Zâne bune, Zâne rele

Articol de Mihaela Totir și Roxana Pănoiu

*Prezentare susținută la Summitul de spiritualitate de Sânziene „Viața este magie!”, online, 24 iunie 2021. 

În noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Sânzienele sunt ființe extraordinar de frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. Ele au puteri magice pe care le pot folosi și intruziv atunci când nu se simt respectate și valorificate. Astfel de situații se pot întâmpla atunci când nu recunoaştem și nu apreciem darurile naturii, ale Mamei Pământ. Se spune că în preajma Sânzienelor, fetele tinere, care își căutau sortitul, împleteau o cunună de flori de sânziene pe care o aruncau pe acoperișul casei. În cazul în care cununa rămânea pe casă, fata urma să se căsătorească chiar în acel an. Atunci când cununa cădea, fata o rearunca pe acoperiș până când rămânea acolo, indicând câți ani mai are de aşteptat până își întâlnește sortitul și se va căsători cu el.

În preajma Sânzienelor are loc și Solstiţiul de vară, în legătură strânsă cu natura și cu roadele ei. Solstiţiul de vară marchează începutul verii astronomice, momentul în care ne bucurăm de cea mai lungă zi din an, drept urmare energia solară ne încarcă cu mai multă vitalitate, energie fizică, psihică și încurajează momentele noastre de strălucire. Soarele tranzitează în această perioadă Racul, Leul și Fecioara, zodii care ne învaţă să avem grijă de sufletul, inima și corpul nostru.

În folclor, sărbătoarea Sânzienelor se mai numește și „cap de vară” – adică începutul verii.

De ce Zâne bune? De ce Zâne rele?

În primul rând, discutăm despre energia feminină, pentru că ea se ocupă cu magia, creaţia și continuitatea. Și, nu-i așa, femeile sunt în strânsă legătură cu frumusețea, doar ele sunt sexul frumos, nu?!

Magia, după cum știm cu toții, are și o parte întunecata, iar fiecare dintre noi avem capacitatea de a ne manifesta atât Lumina (Magia) din noi, cât și întunericul (Umbra).

Sânzienele, când sunt ignorate, se transformă în iele și pun în aplicare magia neagră. Ca orice femeie… Dintre toate făpturile supranaturale, zânele – în versiunea lor bună, și ielele – în versiunea întunecată, sunt cele mai apropiate de energia feminină. Zânele sunt ființe pământene, elementale, și au putere de creație și materializare. De aceea regăsim zânele în femei și femeile în zâne. Femeile creează, procreează şi organizează ritmurile vieții, în timp ce zânele organizează ritmurile naturii.

Cum se manifestă Zânele în fiecare zodie în parte:


Zâna bună Berbec – Zâna Războinică

Se află pe tărâmul energiei masculine, unde capătă trăsături de putere. Are un entuziasm debordant, se hrăneşte cu o energie pe care o materializează foarte repede în alegeri, decizii și acțiune. Este încrezătoare, optimistă şi are un entuziasm debordant. Spiritul de aventură, nevoia de a trăi tot felul de experienţe și de a cunoaște noi teritorii o scoate din casă, la vânat de resurse, pe care le aduce acasă, familei. Este directă, sinceră şi cinstită.

Zâna rea Berbec – Soldatul Rebel

Începe multe lucruri, se aruncă în multe acțiuni în același timp, dar termină foarte puține și abandonează ușor. Este Gică contra, acceptă cu greu sugestii și nu îi place să primească indicaţii cu ce are de făcut. Pe scurt, nu agreează să se supună unei autorități. Acțiunile ei sunt necontrolate, dă dovadă de impulsivitate în gândire, ia decizii fără să se gândească la consecinţe și la sentimentele celorlalți, dând senzația de lipsă de empatie. Compromisul o determină să acţioneze contra firii sale, ascunzând deseori lucruri, adevăruri și chiar sacrificându-şi sănătatea.

Lecția de învățat de la zodia opusă: diplomaţia, tactul, răbdarea de a ţine cont de nevoile celorlalți.

Zâna bună Taur – Zâna de Grădină

Planeta guvernatoare, Venus, ascute simţurile zânei Taur, oferindu-i abilitaţi în tot ce ţine de miros și atingere: arta culinară, parfumerie, cosmetica, estetică, urmărind cu perseverenţă satisfacerea plăcerilor de orice fel. Iubește confortul și creează un mediu confortabil pentru cei din jurul ei. Ea vede viața ca pe o grădină, ca pe o poiană cu flori, ca pe un loc frumos unde te poți simți în siguranță, având de toate la dispoziție. Este plină de diverse talente, creativă, capabilă să găsească soluții la orice problemă, mai ales dacă problema îi amenință confortul. Simţul artistic este foarte dezvoltat, fiind pasionată de artă și frumos.

Zâna rea Taur – Zâna Încăpăţânată

Devine sceptică atunci când nevoile primare nu sunt îndeplinite. Încăpăţânarea o transformă în Toma necredinciosul, nu este deschisă la sugestii și se ghidează după principiul: nu cred până nu văd. Problemele emoţionale negate sunt domolite prin mâncat, putând ajunge să dezvolte boli (nutriţionale) gen diabet. Pe măsura ce înaintează în vârstă, devine din ce în ce mai rigidă și se afundă în treburi gospodărești, izolându-se de resul lumii (care îi poate deranja liniștea).

Lecție de învățat de la zodia opusă: nevoia de transformare, de ieșire din zona de confort.

Zâna bună Gemeni – Zâna Fluture

Cea mai mare calitate a Zânei Fluture o reprezintă contectarea a două puncte aflate la distanță, fie că aceste puncte reprezintă flori, animale sau oameni. Transportă informația și stabilește ușor conexiuni între nevoi și soluții, ajutând oamenii să își asigure creșterea și dezvoltarea. Setea de cunoaştere o motivează să cerceteze, să caute și să învețe, iar cu timpul este solicitată de către ceilalţi să dea mai departe din cunoaşterea sa. Măiestrește cuvântul, înțelege repede, are viteză de reacție și este isteață foc. Agilitatea o ajută să scape bine din situații controversate. Ajunge adesea să se împartă între două situaţii, două case, două flori…

Zâna rea Gemeni – Zâna Viespe

Pe cât de drăguță este în general, pe atât de ironică și sarcastica devine atunci când o contrezi și îi conteşti punctul de vedere. Înţeapă ca o viespe, îi este greu să-și țină în frâu impulsul de a stârni intrigi, de multe ori ajungând să plimbe informații ieftine, înflorite, în stil de bârfă. Ațâță și pune paie pe foc acolo unde este o situație ambiguuă și lasă loc de manipulare, mai ales sprin cuvinte și păreri. Îi place să testeze limitele celorlalţi prin a-i pune în situații incomode. Spiritul adolescentin încurajează un comportament superficial, de multe ori ajungând să se risipească în tot felul de situații în care intra din plictiseală, satisfăcându-şi diverse curiozităţi.

Lecția de învățat de la zodia opusă: nevoia de a-şi contrui un ideal la care să se raporteze, de a urmări ceea ce este consistent în locul a ceea ce este efemer.

Zâna bună Rac – Zâna Furnicuţă

Casa și familia reprezintă focusul ei principal. Viziunea ei asupra vieții este „Viața ca un cuib”. Deși percepută ca timidă, rezervată și ezitantă, ea știe să aștepte momentul potrivit, simte când trebuie să intervină și înțelege foarte repede când celălalt nu se simte în apele lui. Vine în întâmpinarea problemelor celorlalți cu o soluție rapidă, astfel încât să restabilească confortul emoțional al „încăperii” în care se afla. Anticipează mișcările celorlalți astfel încât să nu fie prinsă pe picior greșit. Intuieşte riscurile unei situații în momentul în care se expune și își face calculele astfel încât să nu se resimtă stările de vulnerabilitate. Își hrănește familia și clanul, oferindu-le protecție, mai ales sufletească.

Zâna rea Rac – Mama Răniţilor

Este atât de săritoare că nu te lasa să te dezvolţi și să te descurci fără ajutorul ei. Deși este mama Raniţilor, nu se bucură niciodată de vindecarea celuilalt, având impresia că își pierde obiectul muncii. Creează astfel situații de dependență a celorlalți de ea, hrănindu-şi egoul de Victimă supremă. Amână ușor lucruri care nu îi fac plăcere. Când se simte încolţită, devine colerică și se retrage în carapace, trăind totul la interior și refuzând comunicarea.

Lecție de învățat de la zodia opusă: să fie pe cont propriu, dobândind independența.

Zâna bună Leu – Zâna Regină

Viața este o scenă pentru acesta Zână, care își face intrarea ca și când ar merge întotdeauna pe covorul roșu. Demnitatea și devotamentul sunt cartea ei de vizită. Străluceşte firesc, are abilitatea de a prezenta ceva oricât de mic ca fiind foarte impresionant, folosindu-se de diverse talente și tehnici native, ca și când ar performa un act artistic. Profesoară prin vocaţie, îi recunoști talentul în momentul în care este în postura de a preda ceva celorlalți. Iubește să predice! Are talentul de a recunoaște potențialul creativ și artistic din ceilalți, mai ales din copii. Este foarte prietenoasă și știe nativ cum să primească aprecieri și complimente. Din punctul său de vedere, viața fără distracție este trăită degeaba. 

Zâna rea Leu – Mama Vitregă

Stăpânită de Ego, devine dominoatoare și rigidă, neaccpetând feedbackul/părerile din jur. Ea are o imagine de sine înaltă, plonjând mereu în superioritate și snobism. Își dorește atât de tare să strălucească, încât uneori se îmbracă în tinichea creând impresia că poartă aur. Nevoia de atenție, validare și apreciere o plasează de multe ori în scandaluri ieftine din care îşi hrăneşte egoul. Crede că totul i se cuvine și cere să primească, ca și când nu ar trebui să plătească un preț pentru dorinţele ei. Da dovadă de egoism, devine agresiva când este contrazisă, luând totul personal. 

Lecția de învățat de la zodia opusă: altrusimul și detaşarea.

Zâna bună Fecioară – Zâna Albină

Muncește, produce și se pune la dispoziția celorlalți, mereu căutând să se facă utilă. Are abilitatea de a identifica ce nu funcționează dintr-un ansamblu și de a putea să repare acea piesă, făcând ansamblul să funcţioneze. Este dornică să cunoască din ce în ce mai mult dintr-un domeniu, ajungând de multe ori să fie specialistă și să se perfecţioneze pe anumite nişe. Este harnică și strângătoare, maestră în a gestiona resurse, atât ale sale, cât și ale altora. Corectitudinea și moralitatea sunt valori fundamentale pentru ea. Mare consumatoare de leacuri naturiste și terapii alternative, care sunt blânde cu corpul lor.

Zâna rea Fecioară – Zâna Călugăriţă

Vede mereu defecte când se uita în olgindă și prefera să se ascundă sub o falsă modestie. Deși se perfecţionează încontinuu, nu ajunge niciodată să fie mulțumită de cine este, devenind astfel critică cu ea însăși. Manifestă permanent un aer de nemulţumită. Asta o face să pară în ochii celorlati o cicălitoare, scoțând în evidenţă tot ce este disfuncțional în ceilalți și negând părțile pozitive/realizările. Acest lucru o face să fie greu de mulțumit, orice ar face ceilalți. Când se manifestă în umbră, somatizează în corp reacţii adverse care pot duce până la boli.

Lecția de învățat de la zodia opusă: compasiunea și toleranța faţă de ceilalți.

Zâna bună Balanță – Zâna Armoniei

Ea face tot posibilul să fie bine și să fie toată lumea mulțumită. Știe să cedeze, lasă de la ea, știe să facă pace, să liniștească și să calmeze spiritele. Viziunea ei asupra a vieții: o lume armonioasă și echilibrată. Are o răbdare și o tenacitate de invidiat, știe să atragă ușor oameni în viața sa. Este îndrăgostită de modă, de frumos, de estetică, făcând din toate o artă. Asta când nu se ocupa de artă în adevăratul sens al cuvântului. Are respect pentru reguli, norme, etichete, pe care le respectă cu literă de lege.

Zâna rea Balanță – Zâna Dependentă

Ea crede că nu poate singură, ca întotdeauna trebuie să depindă de cineva. Creează legături simbiotice cu cineva ori cu locul de muncă, devenind carieristă. Este însetată după atenție, îi plac laudele și are multe fețe. Nu știi niciodată ce crede o Balanță, pentru ca ea îți va spune întotdeauna ce vrei să auzi. Face compromisuri din frica de a nu fi respinsă și din nevoia de a se asigura că este iubita/apreciată și înţeleasă de cei dragi. Este nehotărâtă și se răzgândeşte foarte ușor când este vorba de o situație importantă care o privește în mod direct. Unele Balanțe se refugiază în lecturi, filme, chiar se însingurează, ajungând la somatizări – un nou prilej să se victimizeze iar.

Lecția de învățat de la zodia opusă: curajul noilor începuturi, independența, asumarea alegerilor/deciziilor. 

Zâna bună Scorpion – Zâna Transformării

Este tenace, rezistentă şi perseverentă. Nu cunoaște obstacole și nu se sperie de gradul de dificultate. Pune suflet în tot ceea ce face. Este dedicată 100% sau deloc, funcționează pe principiul totul sau nimic. Zâna Scorpion nu cedează niciodată și întotdeauna își urmează scopurile. Nu cunoaște imposibilul, nu se plânge în public şi nu pozează în victimă. Pentru ea viața înseamnă o călătorie misterioasă, adesea ca o vânătoare de daruri și comori ascunse. Este fascinată de tot ce este ascuns în spatele aparentelor și de tot ce se întâmplă în culise (caută cauzele din spatele cauzelor). 

Zâna rea Scorpion – Zâna Karmei

Nu lasă nimic nepedepsit și/sau neplătit. Nu uită nimic, nu trece peste, este răzbunătoare, nu se lasă până nu îşi ia revanşa. Creează intrigi și comploturi foarte ușor şi lovește sub centură, cu satisfacţie. Este foarte suspicioasă și nu are încredere în ceilalți, de aceea are nevoie să demonstreze și să i se demonstreze. Luota de a demonstra provine din nesiguranţă, stima de sine fiindu-i afectată în copilărie, când a simțit adesea că nu este suficient de bună și că este iubită doar dacă dovedeşte că este puternică, deșteaptă şi independentă. Se izolează ușor în lumea ei, este absentă sau retrasă, încât uneori ajunge să dezvolte probleme psihice (paranoia, obsesii). 

Lecția de învățat de la zodia opusă: bucuria pentru plăcerile vieții, împământarea și siguranța.

Zâna bună Săgetător – Zâna Exploratoare

Este nestatornică, dornică să cunoască cât mai multe și să acumuleze informații utile pentru evoluţia ei. Are un entuziasm ieșit în cale afară, pune pasiune în ceea ce face și îi este uşor să se exprime în public. Transformă orice sarcină de lucru într-o aventură, iar pare totul mai ușor. Nu acceptă să fi supusă sau să îi fie îngrădită libertatea. Este greu de doborât, luptă până la ultima picătură de sânge. Orice ideal devine un obiectiv pentru ea. Este asumată atât în ceea ce privește atât succesul, cât și eșecul. Respectarea regulilor nu este punctul ei forte, de aceea căută şi găseşte calea și metoda ei de a face lucrurile. Își acordă mereu timp să se bucure de viață.

Zâna rea Săgetător – Zâna Cruella

Face doar ca ea, fără să ia în considerare sentimentele celorlalți. Este intolerantă, oportunistă, se folosește de oameni pentru a-şi atinge scopurile. Are multe fețe drept imagine, se supraestimează, vrea să dea impresia că valorează mai mult decât este în realitate. Ţinteşte sus, chiar dacă nu are mereu arcul și săgețile la ea. Vrea să îi facă pe ceilalți să adopte credinţele și valorile sale, iar pe cei care refuză îi judecă și îi condamnă foarte tare, până la respingere. Are de învățat să accepte oamenii așa cum sunt, fără să mai încerce să îi schimbe.

Lecția de învățat de la zodia opusă: capacitatea de a pune ideile în practică.

Zâna bună Capricorn – Şefa Zânelor

Îi place solitudinea, este responsabilă de ceea ce face și iubește să pună calitate în orice. La rândul ei, cere să fii cinstit și onest cu ea și să livrezi și tu, la rândul tău, calitate. Aceasta este definiţia respectului pentru ea. Are o nevoie fundamentală de a fi aprobată social și muncește să obțină recunoaşterea celorlalți. Rezultatele sunt obținute prin efort și muncă proprie. Deși îi plac banii, muncește întotdeauna motivată de recunoaștere, banii fiind doar o consecinţă firească a muncii sale. Pentru ea, totul căpăta valoare dacă este durabil și rezistă în timp. Privește viața ca pe o oportunitate de a performa. Singurul ei scop este să ajungă în vârful piramidei.

Zâna rea Capricorn – Zâna Dictatoare

Impune și păstrează ușor distanța faţă de ceilalți, adesea fiind considerată rece, dezinteresată de emoţiile altora. Nu suportă să fie deranjată cu ceva ce nu este important, fiind ocupată tot timpul cu ceva important. Se pierde în detalii, despicând firul în patru. Dă ordine și are pretenţia să fie executate, nu comentate. Este foarte serioasă, sobră și desconsideră orice floricică cu rol doar estetic, fără nimic util. Dă impresia că este neimpresionabilă, indiferent de evenimentul la care asistă sau ia parte. Trasează limite, părând dură și severă. Rareori acordă a treia șansa, uneori nici măcar pe a doua. Este rigidă și nu pleacă urechea la sugestiile celorlalți.

Lecția de învățat de la zodia opusă: găsirea/construirea unui spațiu sigur pentru exprimarea emoţiilor.

Zâna bună Vărsător – Zâna Viitorului

Contestă tot ce există și creează oportunităţi de reinventare, acestea fiind trepte sigure spre progres. Nu o interesează individul, cât umanitatea și impactul acţiunilor ei la nivel colectiv. Libertatea de gândire și egalitatea de șanse sunt concepte importante pentru ea, pe care le folosește întotdeauna drept busolă interioară. Este vizionară, mereu cu un pas înaintea celorlalți, mereu cu un picior în viitor. Îi place să dezbată idei și să stimuleze originalitatea din fiecare membru participant la dezbatere. Este noncoformistă și excentrică, punându-i adesea pe ceilalți în faţa faptului împlinit. Este adepta unei ierarhii pe orizontală în detrimentul unei organizări pe verticală. Este un mentor bun, foarte bun speaker, conferenţiar, are priză la public. Se face foarte ușor ascultată de către ceilalți și este ușor de iubit.

Zâna rea Vărsător – Zâna Fanatică

Acumulează furie, pe care o descărcă vulcanic. Devine excentrică până la sfidare, este percepută ca fiind arogantă prin faptul că exagerează importanța sa în viețile altora. Se calmează doar singură, are nevoie să fie lăsata în pace, să se retragă în spațiul ei personal. Este extremistă, ia decizii radicale, peste noapte, adesea neanticipate de către ceilalți. Este competitivă pe nişa care o reprezintă, ajungând să își dea mai multă importanța decât e cazul. Devine ataşată de anumite dogme/religii/credinţe, încât ajunge să le apere sau să le manifeste cu fanatism. Schimbările pe care le produce sunt precedate de haos. Nu se sfiește să includă și ale persoane în acest haos personal, adesea victime colaterale. 

Lecția de învățat de la zodia opusă: nevoia de afirmare.

Zâna bună Peşti – Zâna Basmelor

Tratează oamenii cu empatie, înțelegere, are o mare capacitate de toleranță și aduce ușor o alinare acolo unde este suferinţă și durere. Priveşte imaginea de ansamblu, „the big picture”, se poate extrage din peisaj astfel încât să privească tabloul de sus. Imaginația este punctul său forte, creează din imaginaţie o lume întreaga, este foarte bună în a crea concepte vizuale, film, fotografie. Este bogată în talente artistice pe care le rafinează și le duce la rang de artă. Foloseşte arta ca terapie pentru a aduce alinare în lume. Se conectează foarte ușor cu ceilalți la nivel de suflet și anticipeaza nevoile lor, mai ales când vorbim de o durere.

Zâna rea Peşti – Zâna Iluziilor

Se preocupă atât de mult de ceilalți încât se uita pe sine, ajungând să își piardă identitatea și să nu mai știe cine este și cât valorează. Profilul său este unul sceptic, pleacă de la premisa că ea știe cel mai bine și că deține adevărul. Permite credinţelor să preia controlul vieții sale. Devine alunecoasă și nu dă senazația că te poți baza pe ea, pierzând adesea contactul cu realitatea. Când crezi că o cunoști și că în sfârșit o ții în brațe, abia atunci îți dai seama că îți scapă, că este alunecoasă și realizezi că ce ai ținut în brațe era doar o iluzie ce părea realitate. Se pierde în ceilalți și uită de sine, după care se victimizează că nimeni nu are grijă și de ea. Atunci când lucrurile nu mai funcţionează, preferă să dea vina pe Divinitate. 

Lecția de învățat de la zodia opusă: fixarea de limite, ordinea și pragmatismul.

Berbec

Calităţi: Curajoasă, bun conducător şi organizator, energică, încredere în sine.

Defecte: Impulsivă, imprudentă, dominatoare, distantă.

Taur

C: Rafinată, fidelă, spirit de discernământ.

D: încăpăţânată, neadaptabilă, neglijentă.

Gemeni

C: Inteligentă, amuzantă, amabilă, adaptabilă.

D: Superficială, infidelă, indisciplinată.

Rac

C: Protectoare, familistă, senzitivă, receptivă.

D: Ascunsă, exagerat de sensibilă psihic, indiferentă, capricioasă.

Leu

C: Generoasă, creativă, veselă, elevată.

D: Arogantă, egoistă, risipitoare, snoabă.

Fecioară

C: Muncitoare, discretă, chibzuită, inteligentă.

D: Hipercritică, foarte încăpăţânată, ipohondră, excesiv de meticuloasă.

Balanţa

C: Sociabilă, cu simţ artistic, rafinată, romantică.

D: Ezitantă, inconstantă, depresivă, geloasă.

Scorpion

C: Spirituală, cu simţul datoriei, voluntară, calmă.

D: Izolată, lipsită de modestie, răzbunătoare, autoritară.

Săgetător

C: Iubitoare de adevăr, intuitivă, cu simţ al valorii, generoasă.

D: Superficială, indisciplinată, irascibilă, sarcastică.

Capricorn

C: Maturitate în gândire, devotată, responsabilă, bun strateg.

D: Pesimistă, distantă, excesiv de riguroasă.

Vărsător

C: Originală, însetată de cunoaştere, comunicativă, fermecătoare.

D: Irascibilă, rebelă, instabilă, distantă.

Peşti

C: Creativă, devotată, clarvăzătoare.

D: Deprimată, lipsită de forţă şi curaj, influenţabilă.

Mihaela Totir este astrolog și psiholog de formație cognitiv-comportamentală, cu experiență în mediul organizațional; după ani de lucru într-o corporație, în prezent practică doar astrologia (consilier, autor, speaker).

mihaela.totir@gmail.com, 0724522138

Roxana Pănoiu este astrolog, asistent medical generalist cu experiență în paleație și oncologie (pacienți aflați în faze terminale), studentă la Psihologie, colaborator la revista Taifasuri.

roxana.v.panoiu@gmail.com, 0762436613